Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft politieke ambities, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van documenten die het heeft ingezien.

De documenten zijn onderdeel van een zaak die aandeelhouders hebben aangespannen waarin tegen de top van Facebook. Ze beschuldigen de bestuurders ervan hun belangen niet optimaal te behartigen.

De rechtszaak draait om een verandering in de aandelenstructuur van Facebook eerder dit jaar. Zuckerberg heeft een meerderheidsaandeel waardoor hij de controle over het bedrijf heeft.

Maar de mede-oprichter van Facebook is van plan dit meerderheidsaandeel te verkopen om zijn nieuwe filantropische project te financieren: het zogeheten ‘Chan-Zuckerberg Initiatief’. Let wel: zonder daarmee de controle over Facebook op te geven.

Volgens The Financial Times beschuldigen de eisers Zuckerberg ervan uit puur eigenbelang macht naar zich toe te trekken.

Zuckerbergs exit: een nieuwe aandelenstructuur

Zuckerberg heeft ervoor gezorgd dat er een nieuw type aandelen in het leven is geroepen die hem extra stemrecht geven. Hij drie bestuursleden in een speciale commissie die de aandeelhouders moeten vertegenwoordigen. Hun opdracht: kijk of Zuckerberg aandelen mag verkopen en de controle mag blijven behouden via extra stemrechten. Hun conclusie: ja, Mark Zuckerberg mag dat allemaal.

Facebook reageerde niet op verzoeken van Business Insider om nadere toelichting, een woordvoerder zei tegen Bloomberg dat "Facebook alle vertrouwen in de commissie en haar werkwijze heeft en dat zij de belangen van Facebook en haar aandeelhouders naar eer en geweten behartigen."

Onderzoekscommissie niet erg onafhankelijk

Een van de commissieleden was de mede-oprichter van Netscape en Silicon Valley investeerder, Marc Andreessen. Die staat nu aan het hoofd van investeringsmaatschappij Andreessen Horowitz.

Met name Marc Andreessen wordt in zijn hoedanigheid als investeerder en Facebook-commissaris belangenverstrengeling aangewreven. Te meer omdat hij eerder diverse keren contact had met Zuckerberg op het moment dat hij zitting had in de commissie. Aandeelhouders zetten dan ook vraagtekens bij de integriteit van de commissie, en in het verlengde daarvan, het gegeven advies.

Sommige gesprekken tussen Andreessen en Zuckerberg zijn nu in de openbaarheid gekomen doordat ze in de rechtbankverslagen zijn opgenomen - en dat levert een ongewoon kijkje op van hoe het er bij de inner circle van Facebook aan toegaat.

Een van Zuckerbergs (vermeende) beweegredenen  was dat hij dankzij de nieuwe aandelenstructuur in staat zou zijn om voor de overheid te werken en tegelijkertijd controle te houden over Facebook.

Eigenlijk helemaal niet zelfs

Volgens de documenten  zou Erskine Bowles, één van Facebooks commissarissen met zitting in de commissie "bezorgd zijn dat een van Zuckerbergs wensen - namelijk twee jaar voor de overheid werken zonder de controle op te hoeven geven - onverantwoordelijk over zou komen."

Bovendien is het niet duidelijk wat Zuckerbergs ambities bij de overheid zijn - zou dat een gekozen hoedanigheid zijn of een benoeming? En op welk beleidsterrein dan wel?

Ook claimen de eisers dat uit Marc Andreessens berichtjes aan Mark Zuckerberg blijkt dat hij Zuckerberg strategische adviezen en solide argumenten influisterde. Voorbeelden van Andreessens berichten aan Zuckerberg zijn: "Dit argument werkt niet. ☺' en 'NU SNAP JE WAT IK BEDOEL.'

Toen Andreessen wist dat overtuigd was Bowles om in te stemmen met Zuckerbergs plan zou hij Zuckerberg hebben geschreven dat "Kat in het bakkie, en het bakkie in de rivier." Waarop Zuckerberg vroeg of de kat dood was. Het veelzeggende antwoord van Andreessen:  "Missie volbracht."